Kære Malthe. Efter min erfaring er følelser og tanker tæt forbundne. Man kan dog ikke bare ændre sine følelser her og nu. Men ved at ændre sin tankegang, ændrer man også sine følelser. Hvis du fx opdager at en pige du er meget forelsket i, kun er ude på at udnytte dig, får du jo helt andre tanker om hende. Og det er meget sandsynlig at forelskelsen forsvinder og bliver til foragt.
Der er flere retninger inden for psykoterapien, der arbejder med klientens tankegang. Fx kognitiv terapi. Udgangspunktet er her, at bag enhver følelse ligger en tanke. Det går så ud på at identificere tanken bag en følelse - og så "argumentere" med denne tanke. Jeg har selv haft gavn af behandling, der der udgangspunkt i kognitiv terapi.
Der er dog en mulighed for at gribe ind, hvis man her og nu har en følelse, der er meget stærk. Hvis jeg fx føler mig genert og bange for at blive rød i hovedet, kan jeg prøve at blive endnu mere generet og rød i hovedet. Sjovt nok sker de i praksis de at genertheden og rødmen mere eller mindre. Det er en slags omvendt psykologi - eller paradoksal intention, som den kendte psykiater Viktor Frankl kaldte det - jf også hans bog "Det overhørte råb om mening".
Jeg har meget let ved at blive rørt og komme til at tude. Det er dog ikke rart når jeg fx er ude blandt folk. Men så prøver jeg også at anstrenge for at komme til at tude rigtig meget - og det "mislykkes" selvfølgelig.
Meget spændende indlæg. Vil straks afprøve det du skriver om. Mvh Peter V
SvarSlet