fredag den 30. december 2016

DEN MISFARVEDE APPELSINSKRÆL -3. del

Så er vi i gang med 3. del af den meget interessante føljeton DEN MISFARVEDE APPELSINSKRÆL. Hvis De endnu ikke har fået gjort dem bekendt med 2. del, kan De gøre dem bekendt med den ved at klikke på dette ord.

Efter en lille halv time var de ankommet til "The Underground". Her var de så heldige, at toget til Tøffelshire stod på perronen med et prustende lokomotiv, og derfor snart ville sætte sig i bevægelse. I toget kunne de ikke undgå at lægge mærke til en pjattet person, som gik rundt og huller i luften, som han krøb gennem. Hans var i øvrigt S. Jover. Men det var jo ventet. Mister Jover satte sig ned. Men straks efter rejste han sig atter op, og udråbte et nifoldigt leve. Hvem der skulle leve blev aldrig rigtig opklaret. Måske var det dronning Victoria, tænkte dr. Madsen. Hun levede i hvert fald stadig på dette tidspunkt, og faldt først fra de levende rækker i den 22. januar 1901. Det kun dog selv mester-opdageren ikke regne ud. 
   Men Holm tænkte på noget anden. Mon ikke S. Jover var spion for Frelsens Hær. Og tilsynelandende havde han en vis lighed med russiske den zar Alexander den Tredje - hvis de ellers have haft samme udseende. 
   Tiden forkom begge herrer uendelig lang, selv om de begge prøvede at forkorte den med læsning af hver deres bog. Holm søgte at fornøje sig med Hugh Steelwools eksistentielle roman: ­"A life in training pants and white socks". Doktor Madsen fornøjede sig derimod med. Florens Nattergals erindringer: A nigthingale sang in Hans Knudsen's Square  - som på dansk kom til at hedde: "Jeg havde en tarm i Tønder". En mærkelig oversættelse. Men Florens Nattergal havde virkelig været i Tønder - med tarm og det hele. Tønder blev i Nattergals erindringer, selvfølgelig benævnt som: Barrelstown. 

Omsider ankom de til Tøffelshire Station - hvor de steg af toge fordi det var der de skulle af. Elementært doktor Madsen!
   Holm tømte sin pibe, og stoppede den igen. "Stop den lille pibe, før den hopper igen". Han foreslog dr. Madsen, at de skulle vandre rundt i byen på må og få - eller omvendt - for dér muligvis at finde spor, eller indikationer, der kunne medvirke til den endelig opklaring af sagen.
   I Tøffelshire Town mødte de en mand med et vækkerur på hovedet. Idet han han passerede Holm og Madsen, mumlede han: "Befal du dine veje" - en salme, med dansk tekst af afdøde Urban Olsen; altså inden han døde. Melodien blev skrevet allerede i 1601 af dem flamske kommunist Leonid Larsen-Ledet - som vistnok senere døde. Det kan jo ske for enhver.
   Manden med vækkeuret mumlede dog, i den engelske oversættelse: "Command you your way, and all your heartache - by the number". Jævnfør den store sang-succes, Georg Michelsen havde for ca.12 år siden,1959. Den husker vi jo alle - undtagen min bedstefar Anæus Supermand, som ikke interesserer sig for den nymodens pop. Dette havde dog hverken Holm eller Madsen kendskab til på den aktuelle tidspunkt, da nærværende fortællings handling som bekendt udspiller sig i 1892. Altså før der hverken var tænkt på bedstefar Anæus eller Georg Michelsen.Min bedstefar er imidlertid over 70 år - og vil sikkert om et par år blive oldefar. Det har dog ikke noget med fortællingen at gøre.
   
   - Befal du dine veje - husker vi at manden med vækkeuret på hovedet udbrød.
   - Javel, svarede dr. Madsen, og knoede et hår sit hovede. 
   - Ahem! - Holm fyrede op i sin pibe. - Vi bør straks bestille en landauer. Og hastigt ilede de til grevens rønne. Opdage-ren brugte med fuldt overlæg et diminutiv for grevens vældige bolig. At tale således var særdeles anvendt i sidste halvdel af 1800-tallet - se professor doktor flødeand Birger Buksetrolds disputats fra 1958: "What The Matter is". Man kan jo også lade være med det; og bare tillægge dette nærværende forfatters uendelige trang til digressioner. - Må dog lige berette at en landauer er hestekøretøj med to passagersæder over for hinanden, samt et kuskesæde. Så er I fri for at slå op i LADEVANDS LEKSIKON. Der er jo ikke så mange hestekøretøjer tilbage i Danmark - udover biler. Om 40 år aner de fleste ikke længere, hvad en hest er. Det er egentlig trist, for heste er da for deste skikkelige og godmodige dyr. 
   - Hvilken udsigt og oversigt der er her!  bemærkede privatopdageren - idet han lod sit iagttagende blik vandre rundt i i landskabet. 
 - Ja! Og se dette individ, der farer hid og did oppe på højen dér. - Dr. Madsen lo. - Han har sikkert tabt sit hjerte, og prøver at finde det igen... 
   - Nej! Han er på jagt efter en appelsinskræl, der skulle være misfarvet, forklarede kusken, der seneste vist sig at være den berømte halfback fra Cuffs United Ball Clubs, der for tiden toppede den engelske 3. division - og som derfor i mere var "The Ass by Fourth Division" - som det tilsvarende hedder på det engelske sprog. 

Hermed venter vi med spændig på fjerde og sidste afsnit af denne medrivende detektiv-roman. Jeg skal dog lige i Landmandsbanken og hæve til boghandler Karsten Kartoffelmos. Jeg bliver nødt til at købe noget med skrivemaskinepapir, farvebånd og radérlak til min østtyke rejseskriveskine Erika 4711, som jeg for tre måneder købte i Aalborg - og som jeg sagtens kunne have med tilage i den orangefarvede rutebil, der går helt til Hvalpsund. Men jeg stod nu af allerede Hornum, hvor jeg kunne tage en rutebil videre til den lille by Gatsby -som altså ikke så som navnet kunne antyde. Bussen her er dog ikke orange, men nærmest blågrå. Går dog helt til Løgstør, hvor min fætter Didrik bor. Han er kæmner i nabobyen Kornum - som ikke må forveksles med Hornum.
   Ak ja! disse digressioner. Skal dog derfor også til apotekeren efter nogle flere piller. De er ikke helt billige. Så jeg må nok hæve mindst 150 kroner. 
   I fjerde og sidste afsnit skal jeg nok passe bedre på ikke at komme på afveje. Ingen er forpligtet ud over sine evner - som vores degn Nielsen altid siger. Altså ikke når han syger for i kirken. Der holder han sig til "Befal du dine veje", samt indgangsbønner med: "Herre, jeg er kommet ind i dette dit hus - og jeg har tørt fødderne på måtten". 

Skal nok lægge / lække et link - og skrive på Facebook - når fjerde og sidste afsnit er klar på tallerkenen. - glæder mig naturlig også til forskellige kommaterer til dette afsnit 
Med venlig hilsen - Bjarne Hosbo, 28 dec 2016


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Glæder mig til eventuelle kommentarer fra dig. Du kan kommentere med henvisning til din hjemmeside, facebook-adresse eller andet. Du kan også kommentere anonymt og underskrive dig med synonym. Skriv til bjarnehosbo@gmail.com, hvis det ikke fungerer.